A konyha egy igazi „kütyümán” terület, hiszen mindenféle úri huncutságra lehet kapni valamilyen gépet, eszközt, tartót és minden hasznos is persze, mert lerövidíti és egyszerűsíti a konyhai műveleteket. Vagy éppenséggel meghosszabbítja és bonyolítja, amikor elő akarod venni, vagy el akarod mosogatni.
A felesleges cuccok nélküli konyhának van pár alapszabálya, amiből mi is alkalmaztunk néhányat itthon.
Ilyen a mi minimalista konyhánk:
- üveges vagy műanyag tárolóedényeket használunk, mert rögtön látszik, hogy miből mennyi van még itthon
- étkészletből és evőeszközből annyi van, ami az együtt élő családtagoknak két étkezéshez elegendő – ez nálunk a bűvös négyes, mert ketten vagyunk, vagyis négy mélytányér, négy lapos, négy bögre, négy kanál stb
- mindennap legkésőbb estére elmosogatva a helyükre kerülnek az edények (itt néha még elbukok, de fejlődőképesnek ítélem magam)
- nincs semmi a pulton, amikor éppen nem főzünk (nagyon nehéz megállni, hogy ne pakoljuk tele)
- főzéskor az elő-előkészítő fázist nem mismásoljuk el, vagyis tiszta felületen, üres mosogató és szárító mellett kezdünk bele a dologba és folyamatosan takarítunk magunk után
- konyhai gépből egy vízforralónk, egy botmixerünk és egy kézimixerünk van, illetve utóbbi csak volt, mert mostanság „elhalálozott”, pótlása egyelőre még nem valósult meg (elmondom itt is, hogy volt ám mikrónk, meg kapszulás kávéfőzőnk és kenyérsütő gépünk, csak elajándékozgattuk, mert nem kellett igazán)
- és végezetül itt egy korábbi lista arról, mire nem volt szükségünk már egy évvel ezelőtt sem, mikor igazán nagyot váltottunk
Az elmúlt év végi ünnepek alatt többször láttunk vendégül több barátot, családtagot, a csúcsra járatás összesen nyolc fő volt egy étkezésnél. Hogyan oldottuk meg úgy, hogy valójában négy étkezőszékünk van? Ehhez jött még két összecsukható teraszszék, egy irodai forgófotel és az éjjeliszekrényem is átminősült, mert történetesen az egy erősen rusztikus, régi hokedli. Mindenkinek lett helye. Plusz kölcsönkaptunk pár tányért és evőeszközt és a gyerekek is ihattak néha felnőttes borospohárból kölyökpezsit, ami elég menő dolog így minimalistáéknál is …
Esszencia a végére: a konyhát a saját családunkra, életmódunkra és a hétköznapokra tervezzük meg, ne az ünnepekre és igenis elég lehet egy habverő.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: